You realize you're a psychology undergraduate student when...

*based on personal experiences.And oh yeah, I'm guilty of using excessive English without paying attention to grammar and such. It's just the way I think recently. Bear with me.

1. People start seeking YOUR advice
2. ...and expecting you to be super-patient listening to their rant
3. ...and giving you dirty look when you say, "I can't help you solve your problem, I'm still a freshman..."
4. Some people acts ridiculous in front of you because they are afraid that YOU can read their mind ("Do I look like Ki Joko Bodo to you?")
5. You think some people's hatred for Sigmund Freud's theory is kinda overrated. (I mean, seriously...Old man Freud's opinion cannot be blamed for moral degradation.)
6. You restrain yourself from using words like 'autistic' and 'schizophrenia'.
7. You start using phrases like 'the law of effect' or 'tabula rasa' in everyday conversation (and having people looking at you like you're some weird alien from unnamed planet outside the Milky Way)
8. You caught yourself analysing your potential romantic interest-to-be (teeeeheeee)
9. You realised that Erik Eriksson is not a Swedish football player.
10. You're busy interrogating your little cousin to prove those developmental psychology theories you learn in class
11. ...and being frustated when the only response you got from your little cousin is a loud, annoying cry.
12. ...and questioning your ability to be a psychologist because you're really tempted to slap your little cousin and tell him/her to shut the hell up
13. having people said "Lho, katanya calon psikolog...," when you feel stressed and need to  talk to someone.
14. Your aunt asks you to test her son/daughter's IQ
15. You know that in spite of all the condition above, you think psychology is fascinating and you're excited to learn more about human and their minds... (or is it just me?)

AND YEAH, STARTING MONDAY, I'M A SOPHOMORE! YIPPEEEE YAY!

It seems like just yesterday I'm standing in front of my campus, wearing a ridiculous nametag, and afraid of being bullied by my sunbaes...

OK, that's a hyperbole. I realise that I have passed a long time being a college student, what with all those crazy assignments and presentations, and all those nights I spent under caffeine effect, typing my paper almost without thinking. It's difficult to be forgotten. The last one year was really not a short and leisure time...

Okay, enough with my crappy English. Let's switch to Bahasa~

Mulai Senin, aku bakal punya adik kelas (atau karena aku sedang terlanda Hallyu wave akhir-akhir ini, mari kita sebut mereka hoobae :D). Aku udah ketemu sama mereka karena aku jadi panitia PMB (Penerimaan Mahasiswa Baru) Fakultas. Tepatnya, jadi anggota divisi OFE.

Buat yang nggak tahu, OFE itu singkatan dari Observasi dan Feedback. Seperti namanya, jobdesc OFE adalah bikin tata tertib, mengobservasi apakah maba (mahasiswa baru a.k.a MY HOOBAES! Oh I love calling them 'hoobae'!) menaati tata tertib itu, dan memberi feedback supaya ke depannya maba bisa lebih baik lagi. Sering disalahartikan sebagai 'tatib'-nya Psikologi, tapi sebenarnya pasang wajah garing sambil teriak-teriak marah ga jelas (tau kan, stereotype-nya seksi tatib) nggak termasuk jobdesc kami. Yah, kadang-kadang emang harus pasang wajah tegas, misalnya pas ngawas kuis. Coba aja bayangin kalau OFE ngawas kuis sambil cengar-cengir, meureun maba-nya juga ga akan nganggap kami serius, dan menyontek dengan tenangnya. Kita pasang tampang sangar aja masih ada yang enteng nyontek kok (!!! seriously, people. Pengawas ujian, waspadalah! Waspadalah!).


Inilah orang-orang labil penghuni divisi OFE. Bertanggung jawab atas bikin para maba make nametag bentuk kupu-kupu yang supah-kewl (baca: supercool), buku perkenalan bentuk kupu-kupu juga (karena tema PMB Fapsi 2010 adalah metamorfosis...dan kami tergila-gila sama kupu-kupu. Isn't butterfly supah-kyutz?), belum lagi bertumpuk essay dan tugas lainnya. Kami berada di belakang layar penilaian transkrip dan pemilihan maba terbaik, juga pemberian feedback yang bermutu bagi maba atau dalam kasus aku, feedback yang rada ancur. You'll be missed a lot, 
OFE 2010...SUPAH-KEWL!
serius mode : on
ceria mode : on

Dan tentu saja...belum lengkap kalau aku nggak majang foto panitia PMB 2010...

Ini dia orang-orang yang rela pusing encok pegel linu demi kesuksesan PMB 2010 dan penyesuaian maba 2010 ke lingkungan Fapsi. Semoga tujuan kita tercapai ya teman-teman! :D

Dan walaupun aku nggak yakin bahwa akan ada anak 2010 yang baca...tetap sebagai sunbae yang baik hati, tidak sombong, rajin menabung, dan pandai memasak walaupun kadang berwajah jutek, itu mah emang setelan default dari sononya, aku mengucapkan...

WELCOME TO THE JUNGLE, TEMAN-TEMAN FAKULTAS PSIKOLOGI UNPAD 2010!
You're the part of the family now!

Mari kita bersama-sama menuntut ilmu dan bercinta, kalau mengutip lagu Himne Psikologi sih.
Dan jangan lupa hadirlah di acara PASPOR a.k.a Psychological Academic Support. Buat yang terpilih jadi panitia PASPOR juga, bekerjalah dengan sepenuh hati, give us your best OKAY! (pesan sponsor wakil ketua Madam --masa pendampingan, bagian dari alur penerimaan mahasiswa baru di Fapsi-- Academic Support yang hampir noneksisten huhu)
Tschuess!
Salam penuh cinta!
Vera

AN buat orang-orang yang tidak (atau belum) ketularan Hallyu wave alias hantaman gelombang artis dan budaya Korea (SHINee daebaaaaaakkkkk!Ridho Rhomaaaaa!*eh?):
sunbae : senior
hoobae : junior

Credits: semua foto di posting ini dicomot dari albumnya Kak Inggar Shabirina Perwitasari :D

0 comments:

Poskan Komentar

 

Get In Touch

Feedjit

Recently read

Princess Priscilla's Fortnight
3 of 5 stars
I got the e-book free (and legal!) from the awesome www.girlebooks.com . Go check their extensive collection of free, prettily designed e-books written by great women writers in the history, if you haven't already! The Goodreads descri...
tagged: read-on-my-go-book, warm-fuzzy-comfort-reads, and laugh-out-loud
Peaches for Father Francis
4 of 5 stars
tagged: vivid-setting and women-issues
Remarkable Creatures
4 of 5 stars
tagged: contemplative, historical-fiction, read-on-my-go-book, vivid-settin...
UnStrung
3 of 5 stars
I love reading Unwind. It might be the most thrilling dystopian fiction I have read since The Hunger Games, and it sets the bar higher eversince. The premise of Unwind is highly unlikely : Abortion is forbidden, but there is an option ...
Texts from Dog
4 of 5 stars
Warning : Don't read this at your office while you are *supposed to be* working. Seriously. Don't say I didn't warn you This book contains all sort of random, imaginary text conversation between a bulldog called Dog (or Master Woofin...
tagged: laugh-out-loud and pics-tell-everything

goodreads.com